Rafturile gravitationale sunt rafturi dinamice si sunt utilizate pentru depozitarea marfurilor paletate in locuri unde exista un flux continuu de manevrare a paletilor si un volum mare de paleti cu marfuri similare . Cu aceste rafturi se obtine utilizarea maxima a spatiului de depozitare.
Rafturile gravitationale sunt sisteme de depozitare tunelizate, paletii sunt asezati pe un ghidaj cu role inclinat si se deplaseaza de la un capat al raftului la celalalt datorita fortei gravitationale.
Dezavantajul rafturilor gravitationale este ca este un sistem relativ scump.
Ca si principiu de functionare, rafturile gravitationale sunt de 2 tipuri, sistem FIFO si FILO.
Sistem FIFO
FIFO = first in first out (primul palet intrat este primul iesit).
Primul palet este introdus in tunel intr-un capat si este scos primul in capatul celalalt al tunelului.
De exemplu un capat al tunelului este in sectorul de productie iar celalalt capat este situat la rampa de incarcare a camioanelor.
Acest tip de raft este recomandat unde rulajul paletilor cu marfuri este foarte intens, astfel se elimina timpul pierdut cu caratul paletilor cu utilajele logistice din sectorul de depozitare la rampa de incarcare .
La capatul de sosire al paletilor sistemul este prevazut cu un sistem de franare, pentru ca oprirea paletilor sa fie lina, evitand astfel deteriorarea paletilor sau a marfurilor de pe palet
Sistem FILO
FILO = first in last out (primul palet intrat este ultimul iesit).
Primul palet este introdus in tunel intr-un capat si este scos ultimul tot la acelasi capat, deci si incarcarea si descarcarea se face din acelasi capat al raftului.
Sistemul de role este prevazut cu un sistem de blocare al paletilor care delimiteaza primul palet de restul ca sa fie mai usoare manipularea primului palet.